Ülkemizde meydana gelebilecek acil durum, afet ve olağan dışı durumlarda müdahale ekiplerine etkin ve hızlı destek sağlamak amacıyla; İl Milli Eğitim Müdürlükleri İş Sağlığı ve Güvenliği birimleri bünyesinde gönüllü öğretmen ve personelden oluşan Milli Eğitim Bakanlığı Arama Kurtarma Ekibi (MEB AKUB) oluşum çalışmaları başlamıştır. Milli Eğitim Bakanlığı Destek Hizmetleri Genel Müdürlüğü afet ve acil durum yönetimine ilişkin hususları içeren ve MEB AKUB ekip oluşumuna da açıklık getiren 19.03.2021 tarihli ve 2021/13 sayılı genelgeyi yayımlamıştır.
Milli Eğitim Bakanlığınca 2021 yılının “Afet Eğitim Yılı” olarak ilan edilmesiyle birlikte; afet ve acil durumlarda AFAD ekipleri ile koordineli çalışacak, İl Millî Eğitim Müdürlüğünde görev yapan sivil savunma uzmanları iş birliğinde, il iş yeri sağlık ve güvenlik birimleri bünyesinde, eğitimli ve donanımlı, Bakanlığımız personelinden ekipler oluşturulmuştur. MEB AKUB ekiplerinde görevlendirilen personelin aynı zamanda AFAD Gönüllüsü olması esastır.
Ülkemizde meydana gelebilecek acil durum, afet ve olağan dışı durumlara hazırlıklı olmak amacıyla eğitim vermek, afet durumunda etkin müdahaleye destek sağlamaktır.
Milli Eğitim Bakanlığı olarak her türlü afet ve acil duruma karşı öncesinden sonrasına hazır olmaktır.
2022 yılında bakanlık merkez teşkilatı bünyesinde de bir ekip kurulmuş ve İstanbul’da ekip sayısı ikiye çıkartılarak (Anadolu ve Avrupa yakası) ülke genelindeki MEB AKUB ekip sayısı 83’e çıkmıştır.
MEB AKUB; öğrenci, öğretmen ve velilere yönelik bilgilendirme faaliyetlerinin düzenlenmesi, afet ve acil durum ekiplerinde görevlendirilecek personele eğitim verilmesi, yarışma ve seminer organize edilmesi vb. çalışmaları yürütmüştür.
2023 yılında 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş merkezli 11 ilde etkili olan depremde sahada aktif olarak görev alan ekiplerimiz, AFAD koordinesinde enkazda arama-kurtarma çalışmalarına da katılmıştır. Ayrıca lojistik destek, çadır ve seyyar mutfak kurulumları ile bunların yönetilmesinde, depremden etkilenen çocuklarımızın ve vatandaşların afet sonrasında normal hayata hızlı bir şekilde dönebilmelerine katkı sağlayacak psikososyal destek çalışmalarında bulunmuşlardır.
MEB AKUB üyeleri AFAD işbirliği içinde hafif arama-kurtarma eğitimleri, insanî yardım eğitimleri almış, değişik afet türlerine göre senaryolu tatbikatlar yapmıştır. Eğitim kurumlarında afete hazırlık kültürünün geliştirilmesi, afet ve acil durumlara yönelik gönüllülüğün yaygınlaştırılması ile afet öncesinde, sırasında ve sonrasında öğrenci ve çalışanlara doğru davranış şekillerinin kazandırılması için çalışmalarını sürdürmektedir.
Afete hazırlık amacıyla alınması gereken önlemler konusunda eğitimler düzenlenmiş, afet ve acil durum okul planları hazırlanmış ve etkin senaryolu tatbikatlar gerçekleştirilmiştir.
Şu anda 83 MEB AKUB ekibinde görevli üye sayısı 2490 kişi olup birim ve üye sayısının artırılması çalışmalarına devam edilmektedir.